Обявата е изтекла

Разгледайте други подобни обяви

Красновски минерални бани

В центъра на Красновски бани, срещу Санаториум „Страхил”, на главния път,
1. имот № 72 я 600 кв.м.

2.№ 73 – ьглов, на главен път и улица, електричество и съществуваща къща. Площ: – 500 кв.м.

Неразделна част от селото са и Красновските минерални бани. Дебита на терминалната зона се изчислява на около 840 л./мин. Минералната вода има температура от 54 градуса по Целзий и са най-горещите в района. Направен е и нов сондаж № 1 , който има дебит 18 л./сек. Минералната вода е била използвана за лечение чрез къпане, а по-късно и чрез пиене. Населението на околността е идвало да лекува главно заболявания на опорно-двигателния апарат.

Още през 1881 Константин Иречек описва курорта в своите пътеписи "Пътувания в България".

От бюджета на Източна Румелия били отпуснати 2000 лв. за подобрение и поправка на банята, но общината ги изразходвала за ремонт на черквата.

През 1925 г. , когато е каптиран извора на банята от инж.Иван Дамянов и Димитър Караджов, на дълбочина около 4 м. е бил открит басейн, направен от дебели дъбови дъски, с размери-2/1.9/0.8 м. На 6 м. по-надолу направо върху пясъчния пласт е бил открит басейн от дялани гранитни камъни, без спойка и разхвърляни в него глинени съдове и три монети от император Север Александър /222-235 г.сл.Хр./.

Постепенно, поради лечебните си качества, Красновските минерални бани започнали да привличат вниманието, като се посещавали от болни от Пловдив, Пазарджик, Пещера, Копривщица, Брацигово и др.

През 1927 г., при каптирането на изворите, старата баня била съборена и на нейно място била построена нова двуетажна банска сграда с две отделения, чакални, съблекални, басейни и вани.

Заболявания, които лекуват минералните води: Заболявания на бъбреците и пикочопроводните пътища, бъбречнокаменна болест с уратна и оксалатна диатеза, хроничен и подостър пиелонефрит, цистит и уретрит.

Заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, състояния след прекаран хепатит, хроничен хепатит, хроничен холангит, хроничен холицистит, хепатохолециститудискенезия на жлъчните пътища и на жлъчния мехур, жлъчнокаменна болест. Заболявания на храносмилателната система, функционални смущения на стомаха и хронични гастрити с нарушение на секреторната и моторната функция, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника в стадий на ремисия. Заболявания на опорно-двигателния апарат, артрозни заболявания на ставите на долните и горните крайници, спондилартроза, болестта на Бехтерев, след травменни състояния на стави, кости и мускули, състояния след счупвания на костно-ставния апарат, заболявания на мускулите, околоставните тъкани и сухожилията, миозити, бурсити и др., дискови хернии и радикулити.

Лечението е противопоказно за всички инфекциозни и венерически заболявания, туберкулоза, тумор, кръвоизлив, патологична бременност през целия срок и нормална бременност след четвъртия месец, сърдечно-съдови заболявания, заболявания на дихателните пътища, някои заболявания на нервната система и др.

Курорта притежава живописни околности и богати възможности за почивка, разходка, местен туризъм и екскурзии. Пътят минава през китни цветни поляни, иглолистни и дъбови гори. Въздухът е свеж и ароматен. Цялата околност изобилства от къпини, малини, диви ягоди и гъби. Местата са подходящи за отдих и забавни игри. В непосредствена близост са микроязовири, зарибени с шаран и други видове риба и са създадени условия за почивка и риболов. На три часа път северозападно от Красново се намира туристическият възпоменателен комплекс “Бунтовна

Добавена: 08.11.2013 09:21

Преглеждания: 15

гр. Хисаря
Телефон: 0888501692
Skype: v.melin

Batvas (0 / 0%)

Aктивност: 
02.12.2014 10:39

Регистриран: 03.05.2012 19:38

   
Намира се в:
гр. Хисаря
Виж на картата

Други предложения