Тема на форума

28.09.2012 16:14
Потребител162298

Питка за повод. Споделете лесни рецепти за домашно омесена питка!

Момичета / а понякога се включват и момчета /, отдавна не съм писала в този раздел, макар че редовно го проверявам за някоя нова и изпитана рецепта. Обичам бързите и лесни за приготвяне ястия, а от вас черпя вдъхновение и идеи за приготвянето им.
Вкъщи много обичаме домашно приготвена питка с мая, ммммммммммммм...свекърва ми я прави превъзходно и естествено, предимно на нея разчитаме да ни омеси за някой празник или без повод. Но....на мен вече не ми е удобно да я моля да прави и затова като виках неволята, виках реших да направя сама. Преди съм пробвала няколко пъти, но нещо не ми се получаваше така, както я исках, макар да ми я изяждаха и то с удоволствие. Поразрових се тук-таме и попаднах на рецепта с готово омесено тесто, от магазина. И.....речено - сторено. Направих страхотна питка, която се изкушавам да ви покажа на снимка.
Ще се радвам да споделите лесни рецепти за питки, които вие правите и да обменим опит8017_168

Оставете коментар

 
Loulu
28.09.2012 16:15


Покажи! Аз съм месила само за прощъпулник, на вид я докарах, но си строшихме зъбите, така че няма да я споделям bv000193

Отговор
 
 
Потребител162298
28.09.2012 16:21


Ето и моята рецепта:
готово тесто - 800 гр.
1 яйце
около 100 гр. масло
250 гр. сиренце
сусам /по желание/

Разделяме тестото на равни топчета. С намазнени в мекото масло ръце премесваме топчетата като слагаме натрошено сиренце във всяко от тях и обгръщаме с тесто. Така нареждаме топчетата в тавичка с незалепващо покритие едно до друго, а аз сложих и хартия за пекане, намазнена, че после да не мия тавата. Оставяме да втаса около 1 час на топличко, аз завиг тавата с една хавлиена кърпа за по.бързо. След това намазваме питката с разбитото яйце и поръсваме със сусам. Печем на 180-200 гр. в предварително затоплена фурна около половин час. Да ви е сладко!

Отговор
 
 
Потребител162298
28.09.2012 16:23


Ще покажа, в суров и опекан вид.

Отговор
 
 
Потребител162298
28.09.2012 16:24


Ох, нещо не успявам да кача снимките, ще пробвам за последно...

Отговор
 
 
Потребител162298
28.09.2012 16:25


А сега крайния вариант.

Отговор
 
 
deysi_2010
28.09.2012 16:30


При нас пък му викаме тутманик или месеница. Продуктите са същите, само че делим тестото на 3 части. Раздърпваме всяка и слагаме, ред тесто ред сирене, олио и 1 яйце. Така накрая завършваме с продуктите.Пак втасва на топло , докато се напълни тавата. Сусам не съм слагала. Ето какво ни се получава.

Отговор
 
 
Потребител162298
28.09.2012 16:41


Другият път ще пробвам по този начин, една чудесна закуска в почивните дни. С айранче ......супер.

Отговор
 
 
chokolina
28.09.2012 17:03


1 кг брашно,400 мл вода,50 гр краве масло ,1 пакетче мая (40 гр),3 яйца,1 ч.л. захар,2 с.л. олио,1 пакетче сусам 10676_581

Отговор
 
 
chokolina
28.09.2012 17:08


1 кг брашно,400 мл вода,50 гр краве масло ,1 пакетче мая (40 гр),3 яйца,1 ч.л. захар,2 с.л. олио,1 пакетче сусам 10676_581

Отговор
 
 
beb4eto_na_me4o
28.09.2012 17:34


1,5кг брашно
2 яйца
около 1л прясно мляко
1 кубче мая
сол,захар
олио
Затоплям прясното мляко до Т, в която при топване, пръста ми да издържа, да не е горещо. В дълбок съд ( аз ползвам каничка) натрошавам маята, прибавям захар на око и брашно, наливам прясно мляко - да стане с гъстота на каша. Оставям да втаса,да напълни съда. През това време пресявам останалото брашно - понякога отива и повече от 1,5кг, около 2кг може би, аз правя на око отдавна, но приблизително това е грамажа - правя кладенче, вътре слагам 2-3 шипки захар и 2 щипки сол, олио - около 1/2 ч.ч. и чуквам яйцата. Размесвам внимателно в средата, постепенно добавям втасалата мая, и доливам прясно мляко - докато хубаво поеме всичкото сипано брашно. Добавям брашно докато омеся меко тесто. Слагам в дълбок намазнен с олио съд и покривам да втасва 1ч15мин. После размесвам и вече правя каквото съм намислила с тестото - дали ще е питка от малки питки, дали ще слагам вътре сирене, или ще разделя на топчта, които разточвам на кори, мажа обилно със стопено масло, навивам на рула, режа на охлювчета и ги редя пак на кръг - да стане питка. Отгоре намазвам с малко стопено масло, втасва покрито още 20мин, после мажа с разбито яйце и пека до готовност. Става разкошна питка, която не става суха и твърда няколко дни :)

Отговор
 
 
beb4eto_na_me4o
28.09.2012 17:36


Ей тази тук е плетена - малко по-сложна и вреемка, но поне да видите колко пухкава и голяма става :)

Отговор
 
 
chokolina
28.09.2012 17:47
Цитат  (beb4eto_na_me4o 28.09.2012 17:36)

Ей тази тук е плетена - малко по-сложна и вреемка, но поне да видите колко пухкава и голяма става :)


мммммммммммм огладнях..страхотна е smile3501

Отговор
 
 
nejna_droga_17@abv.b
28.09.2012 18:15


Ето я и моята питка от рецептите на Бай Данчо, а украсата е мое дело :) при интерес ще потърся рецептата :)

Отговор
 
 
денито
28.09.2012 18:18


Ето моята рецепта, винаги става без грешка:

1/2 кубче мая
250 мл топла вода
2 суп.л мед
3 суп.л олио
1 ч.л сол
500гр брашно или колкото поеме.

Маята се разтваря в топлата вода, добавят се и останалите продукти и се меси меко тесто. Втасва около половин час, най-добре е да се покрие с кърпа. След като втаса се оформят топки - пълнежа може да е от сирене, кашкавал или салам или питка. Втасва пак и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.
[url=http://prikachi.com/images.php?images/894/5319894O.jpg][img]http://prikachi.com/thumbs/894/5319894.jpg[/img][/url]

Отговор
 
 
денито
28.09.2012 18:19


И още една.

Отговор
 
 
megan75
28.09.2012 18:59


Хайде и от мен една рецептичка newsm03

брашно около килограм
1 пакетче прясна мая
2 яйца+1 жълтък за намазване
1 суп.л.захар
1 суп.л.сол
1 кофичка кисело мляко(може и хладка вода)
Размиваме маята в 100 мл.хладка вода.В брашното правим кладенче,счупваме яйцата,прибавяме размитата мая,солта,захарта,млякото.Замесваме меко тесто и оставяме да втаса.След втасване,отново премесваме и делим на 3 равни части.Всяка от тях разточваме и мажем с мазнина по избор(обилно).Редим корите една върху друга.Режем на 16 триъгълника.Леко разместваме пластовете на всеки триъгълник(като ветрило) и навиваме на фунийки.Едното парче изправяме в средата на намазаната тава.Пет поставяме с дебелата част към средата,между тях по две паряета с острото навътре.Оставяме да втаса втори път.Мажем с разбито яйце и печем в предварително загрята фурна на около 200 градуса.
Не е толкова сложно колкото изглежда на пръв поглед,но ще си оближете пръстите.ЗАСЛУЖАВА СИ !!!

Отговор
 
 
Loulu
28.09.2012 19:49


Страхотни сааааа 1580_968 Мисля всичките да ги пробвам, като ми остане свободно време guilty

Отговор
 
 
Потребител162298
29.09.2012 16:24
Цитат  (chokolina 28.09.2012 17:47)

мммммммммммм огладнях..страхотна е smile3501


Еееееееее, и аз огладнях, ама много красива питка, малко сложно ми се видя, но ще пробвам. Заслужава си опита само като я гледам.

Отговор
 
 
Потребител162298
29.09.2012 16:25
Цитат  (денито 28.09.2012 18:18)

Ето моята рецепта, винаги става без грешка:

1/2 кубче мая
250 мл топла вода
2 суп.л мед
3 суп.л олио
1 ч.л сол
500гр брашно или колкото поеме.

Маята се разтваря в топлата вода, добавят се и останалите продукти и се меси меко тесто. Втасва около половин час, най-добре е да се покрие с кърпа. След като втаса се оформят топки - пълнежа може да е от сирене, кашкавал или салам или питка. Втасва пак и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.
[url=http://prikachi.com/images.php?images/894/5319894O.jpg][img]http://prikachi.com/thumbs/894/5319894.jpg[/img][/url]


Искам да знам как правите формата, много е красива.

Отговор
 

Трябва да влезете, за да публикувате коментар във форума.