Тема на форума

21.04.2012 08:13
teditodorova

Игри за детски рожден ден!

Здравей,момичета!Хайде малко помощ.
Моето синче скоро има рожден ден.Ще има много деца и искам да им измисля някакви игри.Децата са на 4-5 годинки,а нищо не ми идва наум.С много деца на едно място трябва да имат занимание,а с играчките ще им е малко скучно.Затова трябва майките да се погрижим да ги позабавляваме.
Ще съм благодарна за всяка идея.
dance

 
teditodorova
21.04.2012 08:14


май имаше някъде тук подобна тема,но не се сещам как беше и за каква възраст беше...

 
 
Галчо@75
21.04.2012 08:17


А защо не поканиш аниматор да ги забавлява ?Не казвам че вие мамите няма да се справите,просто го предлагам като вариантnewsm10newsm51

 
 
me4o77
21.04.2012 08:53


Игрите зависят и от площа с която разполагате.Ако имате двор ще е най-добре,защото тогава могат да се включат игри със състезателен елемент,а тогава идеи колкото искаш.За целта е хубаво да се разполага с 3-4 обръча,2-3 топки и задължително някакви дребни награди/например бонбони с опаковка от тези смучещите,близалки или дъвки/въпрос на избор,а може да се направят и картонени медали предварително подготвени и оцветени или със залепени картинки с любими детски герои.Обръчите могат да се поставят легнали един пред друг и децата се нареждат в редица.Обикновено пръв е рожденника.Една от майките може да наставлява децата със свирка за започване на играта или с вик-старт.С подскоци се преминава през обръчите и всички деца пляскат и викат името на детето,което подскача.И така всички се изреждат.После могат да се вдигнат обръчите,няколко майки да ги държат наредени като тунел с разстояние м/у тях и пак по същия начин,само че децата трябва да преминават промушвайки се през обръчите.Обръчите могат да се ползват и като баскетболен кош,пак да кажем две майки държат вдигнати два обръча и по две деца да хвърлят едновременно топки,който уцели,печели награда.След всяка игра е добре да се поощряват.Друга игра,която ми хрумва е криеница.На едно дете се връзва кърпа на очите,завърта се три пъти/майката брои и казва стоп.През това време децата се пръсват да се крият,но щом чуят стоп,спират.Майката може да направлява детето с вързаните очи към най-близко стоящото и щом го намери с опипване трябва да познае кой е хванал и той ще е следващия със завързани очи.Ако сте навън,може да си набавите цветни тебешири и всяко дете да създаде своя рисунка на земята,а иначе може да направят с моливи или флумастри да кажем предварително подготвени от майката изрязани като картички бели листи и всяко дете да измайстори своя картичка за рожденника.Може да им направите състезание кой ще надуе най-бързо балон.Идеи да искате..Май дълъг стана поста..

 
 
mimikoiv
21.04.2012 08:53


аз се сещам за това
- децата се нареждат в една права редица и на два м. срещу тях се опъва едно въженце, на което има завързани толкова броя джунджории, колкото са децата. нареждат се на разтояние около 30 см едно от друго /можеш да изплозваш портмоненца, ключодържатели, герданчета, моливчета, калъфчета за телефон, някакви евтини неща от левчетата/ После се завързват очите на децата с кърпа и се завъртат два три пъти. Слагаш им в ръцете по една ножица и ги насочваш към лентата с висящите неща. Което дете каквото си отреже си остава за него като подарък.

 
 
pepy25
21.04.2012 08:56


dbada14ЗДАВЕЙ КОПИРАМ ТИ ТОВА КОЕТО БЯХ СВАЛИЛА ОТ НЕТА ,ПОНЕЖЕ И НА МЕН МИ ТРЯБВАХА ТАКИВА ИДЕЙКИ ..ДАНО ДА ВИ ДОПАДНЕ НЕЩО ИМА СТРАХОТНИ ИДЕЙКИ:))

Например – децата тръгват на приключенско пътешествие в Африка. Отначало строят кораб – рисуват, лепят, събират столове, кубчета, мозайки. После – отгатват морски загадки (викторина). После – попадат на акули и трябва да ги заловят. Това може да се изпълни с дартс или хвърляне на топка по снимка на акули. Пристигайки в Африка, децата трябва да танцуват на подходяща музика, като маймунки, да скачат като жаби, да реват като лъвове. Може да играят пантомима, отгатвайки различни африкански животни. И най-накрая да намерят карта (плана на помещението, апартамента, къщата, в която празнувате), на която е обозначен подаръка на рожденика и малки подаръчета за всички участници. По пътя към намирането на "съкровищата", децата могат да срещнат пирати, чиято роля се изпълнява от татковци или по-големи деца.

Празна бутилка се върти в кръг и определя кой да изпълни задачата. Колкото по-необикновени са задачите, толкова по-весело става в компанията.

Възраст: над 4 г.
Брой играчи: поне четирима
Трябва ви: празна стъклена бутилка

Играта: Децата сядат в кръг на пода. Един от играчите държи празната бутилка. Намисля си задача и я завърта силно в центъра на кръга. Когото посочи гърлото на бутилката, той ще трябва да изпълни задачата. А тя може да бъде някоя от следните: да скача на един крак в кръг и да квака като жаба; да донесе по една напитка на останалите деца; да направи 30 лицеви опори или да скочи 50 пъти на въже. Този, който е изпълнил задачата, завърта шишето наново.

Тази игра е абсолютен хит сред детските игри и е едно от най-страхотните забавления за рождени дни.

Възраст: над 4 г.
Брой играчи: поне четирима
Трябва ви: кърпа за връзване на очите

Играта: Едно от децата е сляпата баба. Слагате му превръзка на очите и го завъртате в кръг, след което го пускате. Целта е да хване някое от другите деца и да познае кое е то. За да стане това обаче, хванатото дете трябва хубаво да се опипа. Ако сляпата баба познае кого е хванала, сваля превръзката и жертвата става новата сляпа баба.


При кого ще падне ватираният тампон? Тази игра е изключително подходяща за рождени дни, тъй като колкото повече деца участват, толкова по-забавно става.

Възраст: над 3 г.
Брой играчи: поне трима
Трябва ви: тампон от вата

Играта: Всички играчи сядат около масата, в центъра на която лежи тампонът от вата. С ръце зад гърба децата започват да го издухват далеч от себе си, за да не падне от тяхната страна на масата. Този, при когото падне тампонът, плаща глоба в края на играта под формата на песничка или стихче. Ако играят повече деца, може да се направят два отбора и да се отброяват точки.

Колкото повече деца, толкова по-весела става играта. Едно от децата трябва да отгатва промените във витрината. Ще открие ли всички детайли?

Възраст: над 5 г.
Брой играчи: поне шестима

Играта: Няколко деца тичат из стаята и в даден момент замръзват намясто. По възможност трябва да стоят съвсем мирно и изобщо да не се движат, гледайки някъде пред себе си, все едно са манекени от витрина на магазин. Произволно избрано дете запомня кой къде и как е застанал, с какво е облечен, след което напуска помещението. Децата отново “оживяват” и започват да си разменят дрехи и аксесоари, променяйки донякъде и позата в която са застанали: например някой може да се облегне на някого, да завърти ръка в друга посока или да се обърне на 180 градуса. След като са направени промените, избраното дете отново влиза в стаята. Сега внимателно трябва да разгледа “манекените” и по възможност да открие всички промени.

Тази игра е много добро изпитание за малки принцеси. Коя от тях ще събере най-много грахови зърна?

Възраст: над 3 г.
Брой играчи: 2 до 6
Трябват ви: Грахови зърна, пясък, листа, малки копчета, монети и други подобни, малко чувалче или по-голяма платнена торба, пясъчен часовник.

Играта: Принцесите трябва да са доста пъргави и чевръсти с ръцете, както е и в приказките. Поставете граховите зърна и останалия пълнеж в торбата и хубаво разбъркайте. На всяка принцеса раздавате предварително по една по-малка торбичка. Обръщате пясъчния часовник и играта започва. Принцесите трябва да извадят колкото е възможно повече грахови зърна от голямата торба и да ги съберат в своята. Когато пясъкът изтече, играта приключва. Кралица става принцесата, събрала най-много грахови зърна.

Възраст: над 3 г.
Брой играчи: поне трима
Трябва ви: подходяща музика

Играта: Пускате подходяща музика. Принцесите танцуват. Когато спрете музиката, всички трябва да замръзнат на място. Ако някоя принцеса все още се движи, отпада от играта. Последната останала принцеса бива коронясана за кралица.

В тази игра гостите на партито трябва да слушат много внимателно. Ако чуят думата “призрак”, трябва бързо да реагират или отпадат.

Възраст: над 5 г.
Брой играчи: поне четирима
Трабва ви: книжки с истории за призраци, освен ако не си ги измисляте сами

Играта: Намерете книжка с истории за призраци, в която се споменава възможно най-често думата “призрак”. Децата сядат в кръг и историята започва. Всеки път, когато чуят “призрак”, малчуганите трябва да плеснат с ръце. Ако някое дете пропусне да го направи или закъснее твърде много, отпада от играта до следващата история. Победител е този, който остане последен.

Кои животни могат да летят? Играта е подходяща за прогонване на скуката особено в мрачните зимни дни.

Възраст: над 3 г.
Брой играчи: поне двама

Играта: Децата сядат около масата с ръце върху покривката. Едно от тях се избира за говорител. Останалите започват да потропват с пръстчета върху масата, докато избраното дете съобщава: “Птиците летят!”. Всички вдигат ръце високо нагоре в потвърждение на казаното. Ако обаче говорителят избере животно или предмет, който не може да лети, ръцете трябва да останат на масата. В случай, че бъде казано “Слоновете летят!” и някое дете вдигне ръце, в края на играта то трябва да изпее песничка или изрецитира стихче, за да може да участва в следващия кръг.

Целта на играта е да се познаят скритите предмети в торбата. Дори и тригодишните биха се забавлявали.

Възраст: над 3 г.
Брой играчи: поне двама
Трябва ви: Платнена торба или непрозрачна найлонова пазарска чанта, различни предмети за докосване.

Играта: Напълва се торбата с различните предмети, без децата да виждат какви са. Може да се използват например дървена лъжица, ключодържател, гумичка за триене, играчка, орех или копче. Всяко едно от децата трябва да бръкне в торбата без да поглежда вътре, да хване някой предмет и да каже какъв е той. Ако познае, може да го задържи до края на играта. Ако не, предметът се пуска отново в торбата и продължава следващото дете.

Малките деца с удоволствие имитират възрастните. При тази игра малчуганите представят с пантомима различни професии.

Възраст: над 4 г.
Брой играчи: поне трима

Играта: Едно от децата си намисля професия и показва с ръце типичните дейности, свързани с нея под формата на пантомима. Естествено, без да говори. Онзи, който отгатне професията, е следващият мим.

Мисловна игра за деца над 4 години, която развива въображението и езика. Колкото повече деца участват, толкова по-висока е степента на трудност на играта.

Възраст: над 4 г.
Брой играчи: поне трима

Играта: Едно от децата задава въпроса “Какво прави кучето?” (Субектът може да е произволен). Останалите отговарят: лае, ръмжи, бяга, яде и т.н. Който даде правилен отговор, получава точка. Когато на играчите не им хрумва нищо повече, играта приключва. Следващият по ред играч измисля въпрос. Какво прави колата, например. Или какво прави кравата. Победител е събралият най-много точки.

Играта може да се играе и с малки деца. Достатъчни са и двама играчи.

Възраст: над 3 г.
Брой играчи: поне двама

Играта: Едно от децата (или Вие, ако играете сами с детето си) си набелязва предмет от стаята, който останалите играчи трябва да отгатнат. За целта например казва: “Виждам нещо зелено, което ти не виждаш!”. Останалите се опитват да отгатнат предмета, задавайки въпроси: “Цвете ли е?”, “Ябълка ли е?”. Трябва да се отговаря само с да и не. При по-малки деца описанието може да бъде по-подробно. Например “нещо зелено и кръгло...”.

Едно от копчетата е забраненото съкровище. Кой ще извади късмет и ще стане Крал на съкровищата? Играта е идеална, ако трябва да забавлявате поне 3 деца над 4 години.

Възраст: 4 г. и нагоре
Брой играчи: поне 3
Трабва ви: много на брой най-различни копчета

Играта: Поставете върху маса различните копчета, така, че всички да са видими и да не се застъпват. Едно от децата се обръща с гръб, докато другите избират едно от копчетата за “забраненото съкровище”. После отново се обръща с лице към масата и започва да взима копчета. Ако попадне на “забранетото съкровище”, останалите казват: “Едно, две, три, играта вече спри!”. Сега друго дете се обръща с гръб и останалите отново избират “забранено съкровище”. Избраното дете отново събира копчета, докато попадне на съкровището, когато трябва да спре. По аналогичен начин се изреждат всички деца, докато на масата остане само “съкровището” или докато всеки мине по реда си. Победител е този, който е събрал най-много копчета.

1. дете със завързани очи се опитва с един голям черпак в ръка да достигне до поставена на пода тенджера, като почуква по земята. Направляват го с топло и студено накъде да върви. По звука детето се ориентира кога е стигнало до тенджерата - като я удари и кънти на метал. наградата е бонбон или нещо дребно. После е друго дете наред.

2. Със завързани очи детето получава инструкция да напипа определено другарче от деца, наредени в редица. Ориентира се по косата и дрехите. Разбира се, преди да му се завържат очите, децата си разменят местата.

3. Пуска се музика, децата танцуват, в един момент музиката спира и всички трябва да замръзнат. Който се е мръднал последен, изгаря. Така, докато остане един победител.

4. Другият вариант е да танцуват децата и като спре музиката, да се опита всяко да седне на стол. Столовете са с един по-малко от децата Който остане без стол, изгаря. При следващата фаза се маха един стол. печели който остане последен.

Кола,фанта,спрайт" (може и да се сменят имената с други напитки или известни храни-пр."Боб,маруля,мармалад").Децата се нареждат в една редица и им казваш следните правила:
Когато кажеш "Кола" всички трябва да си вдигнат ръцете високо,при фанта- да седнат на земята и при спрайт- да се въртят в кръг.Разбира се може и да разнообразиш с други движения.

Друга интересна игра е тази с числата: Пускаш музика,децата танцуват,когато музиката спре казваш бърже едно число.Децата тря бва да образуват групичка от това число,който не успее изгаря (аз по-скоро го взимам за мой асистент Smile да ми помага-така няма разревани и нацупени деца...)


1.„Сляпа баба” - Връзвате първо очите на рожденника. А той трябва да познае кого е хванал. Децата, които не са хванати клякат и пазят тишина, а детето, което е хванато ще му подсказва със различни звуци, кой е. И така после следващото....
2.Еднакви и Различни - Разделяте децата на два отбора - аз го направих със стикерчета на блузките - оранжев и жълт отбор. Децата обикалят в кръг. Когато кажете „Различни” – трябва да хванат другарче, от другият отбор. Когато кажете „Еднакви” – трябва да хванат другарче от своя отбор. Който обърка – изгаря. И така, докато остане последният играч, който ще спечели точка за своя отбор. Много е весело. :smile
3. Великани и джуджета - Децата застават в кръг и обикалят или се нареждат срещу вас. Когато кажете „ Великани” – трябва да застанат на пръсти с вдигнати нагоре ръце, а когато кажете „джуджета” – да клекнат. Който обърка изпълнението – изгаря. Последният участник печели награда. За Трансформерското парти, тази игра я направих "Автоботи" и "Коли", като клякаха - бръмчаха.
4. Редене на пъзел - в зависимост от идеята на партито правите пъзел, дали за два отбора, ако са по големи децата или само един, но с достатъчно части за всички деца. Може и две деца едно срещу друго - за Пиратското парти, трябваше да сглобят пиратското знаме. За Трансформерското - на два отбора сглобяваха различни роботи и понеже са големи, трябваше да напишат и своята буква.
5. смешни стъпки - много е весела тази игра. Заставате срущу тях и на фона на музиката правите смешни движения и те трябва да повтарят - клякане, завъртане, вдигане на едната ръка, на другата. За пиратското парти - имитирахме плуване, гледане през бинокъл...
6. забоди опашката на магаре - тази игра я направих "забоди превръзката на пирата" - със завързани очи трябва да сложи превръзката върхи предварително нарисуваното лице на пирата. Имаше много смешни ситуации, но и децата много си подсказваха.... Може като носле на клоун, ако е някакво такова парти.
9883_4989851_322

 
 
Bi Apostolova
21.04.2012 09:54


Да ти е живо и здраво детенцето !Аз се сещам за едно състезание което правихме веднъж :Всеки родител увива детето се с ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ от глава до пети като ръцета на детето овива заедно с тялото ,кагато всички деца са овити си вдигат ръцете на горе а някой ги снима в този момен .Става много готино от тях висят разви парчета и приличат на МУМИИ ,а децата много се забавляват.Приятен купон!newsm51

 
 
shushamusha
21.04.2012 17:07


Аз се сещам две игри, с които на сина ми на рождения ден децата много се забавляваха.

Първата: ако има кой да ти нарисува на голям лист (може и 1/2 картон) едно магаре. Моят мъж е художник и нарисува Йори. Ако няма кой да ти го нарисува, прекопирваш от списание с Мечо Пух или книга и след това го увеличаваш на ксерокс. МАГАРЕТО ТРЯБВА ДА Е НАРИСУВАНО БЕЗ ОПАШКА. Та... поставяш картона върху фазер (или нещо подходящо), сплиташ от прежда (може с различни цветове) опашка и й вързваш панделка като на Йори. В горната част във възела забиваш кабърче или от тези, които се забиват по корковите дъски за бележки, че са с по-дълъг шип. Децата се нареждат на опашка. Завързват се очите на детето с кърпа, дава му се опашката и то трябва да я забие в дупето на Йори. Така се прави с всяко дете. Голям смях пада - кой забил я в чело, я в крак...

 
 
shushamusha
21.04.2012 17:15


Другата: Взимаш някакъв дървен прът, като дръжка на метла, или за миене на под или нещо твърдо дълго. Взимаш 1-2 кутии локум. С конец завързваш всеки локум и след това на пръчката през разстояние завързваш локумите да висят. Мама и тати държат пръта, а пред всеки локум се нареждат по едно дете. На всяко дете ръцете трябва да са зад гърба. При сигнал СТАРТ всяко дете се опитва без да си помага с ръцете да изяде люлеещия се локум. Който пръв изяде локума е победител. След това правиш ново зареждане с локуми ако са повече деца. Става много весело!
За награди и на победители и победени залепях по една лепенка звезда и така от всяка игра децата трупаха лепенки. Може и да не са звезди. Накрая като си тръгваха всяко дете изпращах със запален бенгалски огън и един балон (или карнавална хартиена шапка, а понякога и с двете). Децата оставаха много доволни!

 
 
mimis
21.04.2012 17:33


И от мен една много лесна игричка: децата сякат едно до друго, пред тях застава друго дете с топка и хвърляйки топката на всяко от децата пита: ядеш ли, ядеш ли - примерно: бонбони, или портокал...и т.н - ако детето го яде хваща подадената топка, ако не - не я хваща....и така се пита всяко дете.

 
 
teditodorova
22.04.2012 15:12


С голям интерес изчетох всички забавления,които сте писали.Страхотни са.наистина много идейки.Притеснявай се,понеже ще сме вкъщи,а стаята ни не е особено голяма.Децата ще са около 10-ти по-големички,които разбират от игри вече.Не знам дали ще схванат идеята на тези игри,но ще се постарая да използвам максимално много от предложенията тук.Много благодаря за страхотните идеи!Не отказвам и още.ea28b

 
 
Lyubie
22.04.2012 21:43


Да ви е здраво детенцето преди всичко,а аз ще напиша една игра,която направихме мин.година за 4ти РД на моят син.
-Нареждат се в кръг столчета,с един по-малко колкото са децата ;,пуска се музика,а те обикалят в кръг и когато някой от майките спре музиката всеки сяда на столче.Този за който няма столче отпада от играта.Преди следващото пускане на музиката се маха по едно столче(таборетка и др.).И така докато останат две дечица борещи се за едно столче.Ииии който седне е победител.Ние така гледахме да спираме музиката ,че рожденика винаги да е до столче и да може да седне ,та да спечели играта.Чувстваше се много специялен накрая9877_455
Весел празник ви желая и с удоволствие ще следя темичката за нашия РД 9883_498

 
 
teditodorova
23.04.2012 07:30


Благодаря ви,момичета!Аз ще почерпя на датата,няма да пропусна.newsm51

 
 
blanka77
26.04.2012 16:25


Не е игра,но нещо което може да остане за спомен... Купи боички за рисуване с пръсти и голям картон, може и платно...
могат да му нарисуват всички по нещо, да отпечатат ръцете си и да ги надпишат...301

 
 
teditodorova
27.04.2012 18:12


Други идеи има ли?newsm03

 
 
desi311
18.12.2012 20:53


http://www.lyuboznaiko.com/index.php/2011/09/%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8-2/

 
 
bibi_45
08.02.2013 19:46


Здравейте, ето един много прост пример - сложете в десетина балончета с листче от вътре и ги надуйте, на листчетата напишете предизвикателства , като :
----скочи 10 пъти
----имитирай .........
----клякай и скачай 2 минути.
Или пък също така може да купите някакви дребни подаръчета , да ги сложите в една кошничка или някаква кутийка и да им сложите номера и да напишете номерата на листчета и да ги поставите в дълбок съд и да давате на децата да си теглат номерче и да им давате подаръчето .

 
 
Beads
19.02.2013 23:56


Мисля,е списание Журнал бяха пуснали книга със същата тематика,ще я потърся и утре ще Ви пиша.
Имаше много игри и идеи за приготвяне на забавни и лесни лакомства.....

 
 
Beads
19.02.2013 23:59
Цитат  (bibi_45 08.02.2013 19:46)

Здравейте, ето един много прост пример - сложете в десетина балончета с листче от вътре и ги надуйте, на листчетата напишете предизвикателства , като :
----скочи 10 пъти
----имитирай .........
----клякай и скачай 2 минути.
Или пък също така може да купите някакви дребни подаръчета , да ги сложите в една кошничка или някаква кутийка и да им сложите номера и да напишете номерата на листчета и да ги поставите в дълбок съд и да давате на децата да си теглат номерче и да им давате подаръчето .


ea28b поне не съм само аз със закъснелите идеи 7719

 
 
Lilya_19
01.04.2013 12:01


ако все пак се чудите ...това може да ви помогне
http://prodavalnik.com/animator-za-detski-predstavleniya-rozhdeni-dni-i-podobni-i20648943";9883_498"